Foto Geen gaatjes meer

Lees verder om te weten waarom wijn goed is tegen gaatjes!

Je poetst twee keer per dag je tanden, flost als een maniak, spoelt met listerine tot je mond er van brandt, en toch, elke controle opnieuw: een gaatje! Waar loopt het fout?

Als ik zeg dat het ligt aan wat je eet denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan suiker. We hebben geleerd dat suiker + bacteriën = gaatjes. Er zit zeker een grond van waarheid in, maar om het met de woorden van Haroon te zeggen: je hebt ‘suiker’, en ‘suiker suiker’, of ‘bacteriën’ en ‘bacteriën bacteriën’.

Laten we beginnen met de bacteriën. Als 1 organisme op deze planeet compleet ten onrechte gediscrimineerd wordt, is het wel de bacterie. Bij het gedacht alleen al grijpen we naar een fles dettol. Toen Louis Pasteur in 1860 bewees dat kraamvrouwenkoorts veroorzaak werd door bacteriën verklaarden we de oorlog aan vrijwel alle micro-organismen. Sindsdien kan niets steriel genoeg zijn, zelfs ons eten niet.

Wat we nog steeds niet voldoende beseffen is dat deze beestjes overal zijn, en dat het leven zoals wij het kennen zonder hen onmogelijk zou zijn. De bacteriën in onze mond helpen mineralen uit ons speeksel te halen om zo ons glazuur constant terug op te bouwen. De bacteriën in onze darmen bepalen voor een groot deel wat door ons spijsverteringsstelsel opgenomen wordt, slaan alarm wanneer er schadelijke bacteriën ons lichaam proberen binnen te dringen en kunnen zelfs vanop afstand bepaalde functies in ons lichaam regelen. Dit zijn slechts een aantal functies en er zijn er waarschijnlijk nog veel waar we zelfs nog niets van weten.

Moedermelk, bijvoorbeeld, bevat een gigantische hoeveelheid bacteriën die bij de pasgeboren baby de darmen gaan bevolken en zo de darmflora ‘kickstarten’. Ook de melk van een koe bevat bacteriën en deze helpen onder andere bij de vertering van deze melk. Door de omstandigheden waarin koeien gehouden worden in grote melkveebedrijven kwamen er meer en meer ‘slechte’ bacteriën in melk terecht en moest deze gepasteuriseerd worden. Hierdoor verdwijnen ook de bacteriën die nodig zijn om de melk te verteren. Lactose-intolerantie, iemand?

Wat hebben deze bacteriën met suiker te maken? In se is suiker niet slecht. De natuur zorgt er voor dat alles waar suiker in zit mooi verpakt zit in een jasje van vezels en vitaminen zodat de suikers heel traag losgelaten worden en de vezels onze goede bacteriën in de darmen voeden. Je kan de bacteriën in ons lichaam indelen in snel- en traag-etende bacteriën. Deze laatste houden van enkelvoudige koolhydraten dus wanneer we suiker of witte bloem eten krijgen ze in feite een boefkick. Hun metabolisme scheidt bij het verwerken van deze suikers zuren af. Deze tasten het glazuur van je tanden aan, maar in normale omstandigheden wordt dit in evenwicht gehouden door de mineralen die uit je speeksel gehaald worden. Wanneer deze snel-etende bacteriën de overhand krijgen door een overdaad aan enkelvoudige suikers schiet het compensatiemechanisme tekort en ontstaan gaatjes. Hetzelfde gebeurt met de bacteriën in de darmen. Met andere woorden, wat zich afspeelt in de mond is een spiegel van wat er in de rest van je lichaam gebeurt.

Om de levensduur van suiker en bloem te verlengen werd het vezel-gedeelte verwijderd. Zelfs in ‘volkoren’ producten zit vaak nog een groot deel witte bloem. Light producten moeten volgens de wet 30% minder calorieën, vetten of suikers bevatten dan hun niet-light soortgenoot. De meest logische oplossing is dus de hoeveelheid vet te verminderen en suiker te verhogen, omdat suiker lekkerder is en verslavend werkt. Borstvoeding werd jarenlang afgeraden en de melk die borstvoeding moest vervangen bevat niet meer de noodzakelijke bacteriën. Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat er mis gelopen is sinds de industriële revolutie waardoor we meer en meer tandproblemen krijgen naarmate een beschaving meer en meer ‘geciviliseerd’ wordt.

Het goede nieuws is dat een aantal kleine aanpassingen in je dieet je (mond)gezondheid drastisch kunnen verbeteren:

  • Ban enkelvoudige suikers zo veel mogelijk.
  • Beperk je hoeveelheid koolhydraten en als je er eet kies dan voor de echte volkoren optie. Volkoren zuurdesembrood zit ook nog eens bomvol goede bacteriën.
  • Geweekte, gekiemde of gefermenteerde granen, noten, zaden, groenten,… zijn makkelijker verteerbaar en bevatten ook goede bacteriën.
  • Eet veel rauwe groenten en fruit. De vezels en suikers voeden de goede bacteriën, leveren vezels aan en het kauwen is goed voor je kaakspieren en je spijsverteringsstelsel. Beperk fruit tot 3 stuks per dag.
  • Goede vetten. Later ga ik nog verder in op de voordelen van ‘goede’ vetten. Onthoud momenteel dat de vetten die de natuur ons biedt (noten, avocado, koudgeperste olie, vet vlees van dieren die op natuurlijke wijze grootgebracht zijn,…) niet zomaar goed zijn voor ons, maar zelfs absoluut noodzakelijk.
  • Wijn = gefermenteerde druiven!

Voor wie meer wil weten hierover: Lin, Steven. The Dental Diet: The Surprising Link b etween Your Teeth, Real Food, and Life-Changing Natural Health (p. 89). Hay House, Inc..