Foto Hoe efficiënt is mijn ademhaling?

Je denkt waarschijnlijk: ‘Ademen? Dat doe ik elke dag en ik leef nog, dus ik zal er wel goed in zijn!’
Of: ‘Ik loop marathons dus mijn ademhaling is sowieso OK!’ 

Er bestaat een gemakkelijk testje om te achterhalen of je ademhaling goed is en of je je volle potentieel bereikt met je huidige manier van ademhalen.

Het ideale moment om dit te meten is ’s morgens als je net wakker bent. Op dat moment is je ademhaling zo weinig mogelijk beïnvloed door externe factoren zoals stress. Je gaat op een stoel zitten, je voeten op de grond, je rug en nek recht alsof een draad je hoofd met het plafond verbindt. De mond is gesloten en je ademt gewoon rustig door de neus. Na een uitademing knijp je je neus dicht, je blijft in een ontspannen houding, en je zet de timer aan van het moment dat je je neus dichtknijpt tot je de eerste onvrijwillige nood om te ademen voelt. Dit kan zijn door het samentrekken van de spieren in je diafragma of keel. Het is niet de bedoeling zo lang mogelijk je adem in te houden maar echt te stoppen bij de eerste spiercontracties. Wanneer je los laat, adem dan eerst in door de neus. Je ademhaling zou onmiddellijk rustig moeten zijn. Is dit niet het geval dan ben je te ver gegaan. Adem 10 minuten aan een normaal tempo en probeer het eens opnieuw.

De tijd die je meet heet de ‘control pause’ of CP. Is je CP lager dan 20 seconden, dan moet je dringend iets aan je ademhaling doen. Je hersenen zijn gewend je te laten overademen. Dit kan je vergelijken met eten. Eten is gezond en noodzakelijk, te veel eten is schadelijk, maar als je gewoon bent om veel te eten gaan je hersenen hier ook rapper om vragen. Door dit overademen, ook wel hyperventileren genoemd, krijgen je hersenen en spieren te weinig zuurstof en is je ademhaling dus niet efficiënt. Symptomen zoals astma, paniekaanvallen, snurken, hoesten, piepende en/of luide ademhaling, vermoeidheid, depressie, ziekte van Crohn, erectiestoornissen, insomnia, tandenknarsen, allergieën, hooikoorts, etc. zijn onvermijdelijk.

Een CP van 40 is waar we naar streven, en dit gedurende een periode van minstens 6 maand. Hoe dichter je bij die 40 seconden bent hoe beter je je voelt.

De kans is groot dat je helemaal niet zo goed scoort als je verwacht had. Het goede nieuws is dat je met oefeningen je ademhaling kan verbeteren. Bij elke 5 seconden die je wint ga je een verbetering voelen in je gezondheid.

Met de Buteyko methode kan je leren hoe je deze CP verhoogt.

Meer info op www.buteykoclinic.com of contacteer ons voor vragen of indien je interesse hebt om deel te nemen aan een ademhalingsworkshop. Kinderen kunnen dit doen vanaf 4 jaar, begeleid door een ouder.