Foto Mijn tong heeft een houding?!

Dat je altijd mooi rechtop moet zitten wist je al. Gebogen voor je pc zitten is slecht voor je rug en nek, en aan tafel prikte je moeder vroeger in je rug toen je niet recht zat (of dat deed de mijne toch). Maar wist je dat ook je tong, en je mond, een juiste houding hebben? Maak kennis met de term ‘oral posture’.

Ik vermeldde eerder al dat de tong eigenlijk de drijvende kracht is achter de groei van de bovenkaak. Dit proces begint reeds in de baarmoeder en gaat door ver in de puberteit. Het grootste deel gebeurt echter voor de leeftijd van 9 jaar. Als je als kind door je mond ademt ligt de tong automatisch beneden in de onderkaak. Ook al leer je dan later je mond sluiten, zonder oefening gaat je tong niet meer automatisch naar boven gaan rusten.

De tong is gemaakt om tegen het gehemelte te rusten. Het puntje van de tong ligt daarbij tegen de ‘papilla incisiva’, het kleine bolletje in het midden van je gehemelte vlak achter je bovenste snijtanden. Bij heel veel mensen zie je dat ze de tong laten rusten tegen de voorste tanden, of tussen de boven- en ondertanden. Hierdoor gaat deze een enorme druk leggen op die tanden. Als de lippen dan niet helemaal gesloten zijn houden ze de tanden niet tegen en gaan de tanden na verloop van tijd naar voor geduwd worden, waardoor er spleetjes ontstaan. Wanneer je je dus afvraagt waarom je tanden na jaren beugelen en blokjes dragen weer schuin gaan groeien, let eens op de positie van je tong en lippen.

Met je tong tegen je gehemelte en je lippen op elkaar ga je automatisch door je neus ademen, en dit komt je algemene gezondheid en je tanden dan weer ten goede.

De tanden rusten zachtjes op elkaar in deze houding of raken elkaar net niet. Probeer te vermijden op je tanden te klemmen wanneer je opgejaagd of geconcentreerd bent. Je weet hoeveel kracht er achter je kaken zit wanneer je op je tong of wang bijt. Bij klemmen zijn deze krachten nog tot 10 keer groter. Dit kan slijtage van de tanden, terugtrekkend tandvlees, kaakgewrichtsklachten en gevoelige tanden veroorzaken.

Klemmen en knarsen zijn steeds een symptoom van een ademhalingsprobleem!

Bij het slikken mag je tong niet tegen je tanden duwen, maar enkel tegen je gehemelte. De kans is groot dat je dit niet van nature doet, maar oefening baart kunst. Neem elke dag een glas water en let bij elke slok op de manier waarop je slikt. Het is belangrijk dat de tanden op elkaar komen als je slikt en je tong naar boven duwt en niet naar voor. Als je dit niet gewoon bent zal je voelen dat het na een paar slokken heel lastig wordt voor de spieren in en rond de tong. De tong wordt hier sterker van en gaat ’s nachts als je neerligt minder achteruit vallen en zo je luchtweg blokkeren. Als je luchtweg ’s nachts geblokkeerd of beperkt wordt krijgen je hersenen een zuurstoftekort en gaan hierop reageren met een ‘fight or flight’ reflex: klemmen op je tanden. Klemmen en knarsen zijn steeds een symptoom van een ademhalingsprobleem!

De extreme versie hiervan is slaap apneu. Bij slaap apneu wordt de luchtweg meerdere seconden geblokkeerd en wordt je wakker om naar lucht te happen. Bij heel zware gevallen kan dit tot meerdere keren per minuut gebeuren. Deze mensen worden ’s morgens wakker en voelen zich bijna meer vermoeid dan voor ze gingen slapen.

Probeer er op te letten wanneer je slikt dat je wangen en lippen niet mee bewegen. Je kan dit controleren in de spiegel. Als je dit toch doet, kan je dezelfde oefening met een glas water doen, maar dan proberen slikken met een glimlach om zo de lippen en wangen buiten spel te zetten. Let op als je dit doet dat je je hoofd niet naar voor beweegt want dan compenseer je met je nekspieren.

Kort samengevat:

  • Tong tegen het gehemelte (zeg ‘na na na’ als je niet weet hoe of waar ze moet liggen) en niet tegen de tanden.
  • Tanden lichtjes op of van elkaar.
  • Lippen gesloten (maar ontspannen, er mogen geen ‘putjes’ in de kin zichtbaar zijn).
  • Ademen door de neus.
  • Slikken met de tanden op elkaar en de tong naar boven, zonder de lippen en wangen te gebruiken

Succes!