Foto Myofunctionele therapie: Fitness voor je gezicht

Myo wat?

Om het nog ingewikkelder te maken: orofaciale myofunctionele therapie.

Kort gezegd, het trainen van de spieren in het aangezicht en de mond om een correcte houding, correcte manier van slikken en correcte ademhaling te bekomen.

Afwijkingen binnen deze spieren kunnen een invloed hebben op borstvoeding, groei en ontwikkeling van het gezicht, kauwen, slikken, spraak, beweging van het kaakgewricht, occlusie (hoe je tanden in contact komen met elkaar), mondhygiëne, stabiliteit van orthodontische behandeling, esthetiek van het gezicht, en zo veel meer.

Je kan het zien als kinesitherapie voor je gezicht. En waarom niet? We gaan naar de fitness, lopen, zwemmen, fietsen,… maar de belangrijkste spieren, die waarmee je communiceert, eet, drinkt en ademt, daar doen we niets mee.

De basisprincipes van myofunctional therapy (MFT) zijn het herstellen van een correcte rustpositie, een juiste slikbeweging en neusademhaling. Deze drie zaken hebben direct en indirect enorm veel invloed op je algemene gezondheid. In vorige posts kan je lezen wat de invloed is van mondademhaling en van de tong op de rest van je lichaam.

Heb je nek- of rugklachten door een slechte houding (voorwaartse houding van het hoofd)? Word je ’s morgens wakker met een droge mond omdat je door je mond ademt in je slaap? Heb je een open beet doordat je door de mond ademt of je lippen niet makkelijk kan sluiten? Heb je problemen bij het kauwen of slikken of last van reflux? Heb je voor de zoveelste keer een orthodontische behandeling ondergaan en bewegen je tanden opnieuw? Snurk je of heb je slaapapneu? Dit zijn enkele van de zovele zaken waarbij MFT je kan helpen.

MFT is mogelijk vanaf de leeftijd van 5 tot 105 jaar! Zelfs bij jongere kinderen zijn er ook mogelijkheden.

Therapie duurt ongeveer een jaar, waarbij je de eerste maanden door een intensieve fase gaat waarin je elke week oefeningen krijgt, om dan het aantal afspraken af te bouwen en meer te focussen op het aanleren van goede dagelijkse gewoonten.

Heb je geen tijd om telkens over en weer te komen? Geen probleem, het grootste deel van de sessies kunnen via internet (skype, zoom,…).

Heb je geen tijd om telkens over en weer te komen? Geen probleem, het grootste deel van de sessies kunnen via internet (skype, zoom,…).