Introductie foto Frenectomie

Een verkeerd aangehecht tong- en/of lipbandje kan resulteren in spraakproblemen, problemen bij slikken en/of eten, moeite om de tanden proper te houden bij en na het eten, snurken, orthodontische problemen, nekpijn, hoofdpijn,… Idealiter wordt dit probleem op jonge leeftijd (bij voorkeur na de geboorte) aan het licht gebracht omdat dit vaak moeilijke borstvoeding als rechtstreeks gevolg heeft. Hoe vroeger de ingreep des te meer problemen kunnen vermeden worden.

Na een eerste consultatie wordt een analyse gedaan en vervolgens een behandelplan opgesteld. Bij een frenectomie wordt door middel van een laser het tong- en/of lipbandje iets losser gemaakt. Hechtingen zijn meestal niet nodig en de laser zorgt ervoor dat bloeding beperkt blijft.

Bij baby’s is het belangrijk dat de baby opgevolgd wordt door een lactatiekundige, osteopaat of chiropractor, en indien nodig een logopediste. Bij kinderen en volwassenen is de frenectomie een onderdeel van myofunctionele therapie. Het losmaken van het tongriempje zonder oefeningen om functie van de tong te verbeteren is nutteloos.

Maak een afpsraak
Behandeling

Losmaken van het tong- en/of lipbandje

Voor wie

0 tot +/- 10 maand en 5 tot 100 jaar

Tijd

+/- 15 (baby) tot 45 (volwassenen) minuten

Frequentie

3 consultaties